Det har idag gått två år sedan de nya reglerna i sjukförsäkringen började gälla. Redan från början gick åsikterna om förändringarna vitt isär. Många experter var kritiska. Oron bland dem som skulle drabbas av reglerna var stor. När beslutet fattades applåderade de borgerliga ledamöterna i riksdagen ivrigt.
Nu kan vi utvärdera förändringarna. Låt mig ge några exempel:
William råkade ut för en whiplash-skada men klarar att jobba halvtid med att utveckla affärssystem. Han blev utförsäkrad och tvingas delta i introduktion på arbetsförmedlingen för att han ska få en chans att delta i arbetslivet igen, som regeringen säger. Men William behöver ingen introduktion, han har redan ett jobb.
En 60-årig egenföretagare drabbades av en reumatisk sjukdom. Genom att inte acceptera sjukskrivning på heltid kan företaget ändå hållas igång och de fyra anställda får behålla jobben. Men så slog stupstocken till och att delta både i introduktionen på Arbetsförmedlingen och driva företaget är omöjligt. De anställda riskerar att bli arbetslösa.
Sara drabbades av svininfluensan, blev svårt sjuk och låg nedsövd i två månader, kopplad till en konstgjord lunga. Hon förlorade också det barn hon väntade. I mars tog hennes sjukpenningdagar slut och hon står utan inkomst, trots att hon är långt ifrån återställd.
De nya reglerna får rent absurda konsekvenser och exemplen är otaliga.
Regeringen har satt upp en administrativ tidsgräns för hur länge man får vara sjuk – en stupstock. Vid årsskiftet passerade cirka 15 000 personer den gränsen och tvingades ut ur sjukförsäkringen. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson försäkrade att det bara var personer som orkade jobba som skulle överlämnas till Arbetsförmedlingen. När verkligheten kom ikapp Cristina Husmark Pehrsson visade det sig att ungefär 40 procent var så sjuka att de inte ens klarade att gå möten hos Arbetsförmedlingen.
Vad säger då Cristina Husmark Pehrsson till de människor som drabbats av den cyniska politiken? Socialbidrag är hennes lösning och hon uppmanar sjuka människor, som borde få del av den försäkring de betalat för, att gå till socialkontoren. Därmed gör hon inte bara människor fattiga, hon vältrar också över kostnader på kommunerna. Det är pengar som skulle kunna användas för att förbättra skolan och äldreomsorgen.
Jag vill ha en helt annan politik. Den som kan jobba ska självklart göra det. Men vi kan alla bli sjuka eller drabbas av en skada. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till en sjukförsäkring som ger snabb rehabilitering tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar. En socialdemokratiskt ledd regering kommer att avskaffa stupstocken och införa en ny sjukförsäkring som tar hänsyn till varje individs unika situation.
Sverige har råd med en anständig och solidarisk sjukförsäkring. Den 19 september bestämmer du hur Sverige ska se ut i framtiden.