tisdag 21 juni 2011

Ännu ett apotek i Högdalen

Ibland väcker man intresse. Jag twittrade, maa av att det ska öppna ytterligare ett apotek i Högdalens centrum (det på bilden) ”Avregleringen av apotek har gett fler apotek, men gjort det svårare att få tag på medicin” för nån dag sedan. Oj oj oj så många reaktioner.

Dels alla ni som vittnat om hur svårt det är att hämta ut recept, om att allt inte tas in, om att man inte kan få reda på vilka varor som finns var, hur man inte kan få receptet ändrat till ett annat preparat med samma verksamma substanser, hur äldre inte orkar ta sig runt på jakt efter rätt medicin. Listan kan göras lång.

Men också en del reaktioner från er som liknar apotek vid vilken annan marknad som helst, som att tillgången på nödvändig och icke vald produkt skulle bli bättre bara för att två bolag konkurrerade om det. Sanningen är ju den motsatta. De konkurrerar inte om att sälja mediciner, utan om att sälja det där andra. Som någon twittrare beskrev ”Köp två medel mot torr hud och få en mascara på köpet”. Och ja, detta skulle kunna ske på vilken marknadsplats som helst.

Jag vill inte ha ytterligare ett apotek i Högdalen som säljer smink, hudvårdsprodukter och sexhjälpmedel. Jag vill ha ett bra apotek som ger rätt medicin till den som behöver och som kan lotsa den som är sjuk rätt.

För att använda Håkan Juholts ord: Det var ingen folklig opinion som drev fram försäljningen av våra Apotek. Nej det handlar bara om den borgerliga idén om att sälja ut våra gemensamma tillgångar sjukhus, skolor, bostäder, apotek. Sverige ska inte längre äga, bara ägas.