tisdag 17 mars 2009

Sanningen är enkel: Folk blir inte friskare av att dom blir fattigare.

SvD:s ledarsida och socialförsäkringsministern verkar leva i samma verklighet, men de flesta människor jag möter upplever något helt annat. Ett kallare, hårdare och otryggare Sverige utvecklas i kölvattnet av finanskrisen och regeringens orättvisa politik.

Vad gäller sjukskrivningen så innebär de nya reglerna att den som är sjuk prövas mot hela arbetsmarknaden, utan förbehåll, efter 180 dagar. Och ja, det leder till att människor kastas ut, att människor förlorar sin anställning och att sjuka människor släpar sig till jobbet, kanske klarar det ett tag och sedan går tillbaka till än längre sjukfrånvaro.

Dessutom finns det, med de nya reglerna, ett sista datum för att få ersättning vid sjukdom. Efter längst 550 dagarna är det slut – oavsett hur sjuk du är.

Förutom dessa hårda bäst-före-datum så har regeringen minskat arbetsgivarens ansvar för rehabilitering, dragit undan resurser för förebyggande arbete, misslyckats med att bygga ut företagshälsovården och drivit försäkringskassan till en ohållbar situation.

Det är en synisk människosyn, med tron om att folk blir friskare bara de blir lite fattigare, som ligger bakom denna djupt orättvisa politik.