söndag 8 april 2012

Drömmen om det egna huset långt borta.

I veckan innan påsk reste jag runt i sydöstra Sverige. På två dygn besökte jag tre län och fyra orter, och gjorde fjorton besök. Bland annat ett mycket spännande samtal med herrarna här till höger - ledningarna för trähusföretag och branschorganisationen TMF.

Mycket av samtalet kretsade kring att färre och färre kan förverkliga drömmen om att flytta till ett eget hus. Nyproduktionen av småhus sjunker. Allt för få unga familjer får möjlighet att ta lån till det första huset, och dessutom fördyras husen genom stelbenta regler. Dessutom skapar skattepolitiken inlåsningseffekter på bostadsmarknaden och gör det "olönsamt" för den som vill flytta från ett avbetalt hus när man inte längre orkar med trädgården och egentligen skulle vilja att en ung familj fick möjligheten att flytta in.

En bostadspolitik som möter människors behov och som underlättar rörlighet i hala landet är nödvändig för att Sverige ska kunna stå starkt inför framtiden. Det behövs helt enkelt en regering som orkar och vill ta ansvar för hela Sverige.

Om krisen för småhus kan du läsa här.