måndag 16 april 2012

Dagens viktigaste politiska händelse sker i Oslo.

Idag börjar rättegången mot Anders Behring Breivik vid Oslo tingsrätt. Med politiska motiv avrättade han kallblodigt unga socialdemokratiska aktivister på sommarläger. Han är en massmördare och för detta kommer han dömas, även om få av oss kommer känna att han får ett straff som står i proportion till brotten. Men han är inte bara en massmördare, utan också en terrorist. Dåden i Oslo och på Utøya var politiskt betingade och underblåsta av den extrema högerns värderingar.

Den extrema högern har under en längre tid var på frammarsch i Europa. I våra grannländer har högerpopulismen sedan länge vart del av det politiska etablissemanget. Och i Sveriges riksdag finns sedan förra valet ett öppet rasistiskt parti representerat. Det som skedde 22 juli 2011 var att Anders Behring Breivik, med ett terrorattentat, gick från ord till handling.

Det må vara viktigt att Sveriges finansminister avstår från att driva en politik för jobb och tillväxt i dagens vårbudgetmotion. Men som politisk händelse är den pågående rättegången i Oslo så många gånger viktigare. Alla människors lika rätt och värde är överordnat alla andra ställningstaganden. Den extrema högern står för allt det jag ägnar mitt liv åt att motverka.