tisdag 15 december 2009

Vill ha mer Supersnällasilversara och mindre Superskurken Gjerta i svensk skolpolitik.

Idag pressenterar utbildningsminister Björklund förslag till ny skollag. Delar av förslaget är bra. Det vill jag ha sagt. Men ändå kryper en känsla av olust sig på. En ständigt närvarande underton av att barn inte ska ha roligt och att barn inte ska skratta som Superskurkarnas superskurk Gjerta i Julkalendern uttrycker det.

Det är läxor och regler, kvarsittning och försittning, religiösa skolor och ”frivilliga” avgifter. Och skriftliga betygsliknande omdömen i förskoleklass. Det gör mig nästan lika arg som Supersurasunksara - Arg som en varg som har ätit en citron. Det är ju helt galet. Måste vara Superskurkarnas superskurk Gjerta som hittat på nått så dumt. Det betyder ju att en 6-åring kan bli underkänd.

Det skulle nog behövas lite mer Supersnällasilversara och Stålhenrik i skolpolitiken. Barn är spralliga, rädda, snälla, nyfikna, arga, tuffa, glada och väldigt, väldigt olika. Lärande måste ju kunna möta det. Jag vill inte ha en skola som sorterar ut ungar. Jag vill ha en skola som ge varje barn möjlighet att nå sin drömmars mål utan att stöpas i en och samma form.