tisdag 8 december 2009

Rödgröna kräver: Sluta kasta ut sjuka männikor ur välfärdförsäkringen.

Idag har riksdagens socialförsäkringsutskott extra sammanträde. Efter den senaste veckans debatt föreslår nu den moderatledda majoriteten en lagändring som ska göra att människor som är döende inte ska tvingas säga upp sig för att söka annat jobb. Det är bra att de äntligen ser effekterna av sin egen cyniska politik, men det vi hitintills sett tyder på att det bara är ytterst marginell förändring.

När jag på utskottet frågar vart finanieringen till lagförändringen finns så svarar moderaterna att den inte finns. "Förändringen i lagen är så liten att det inte kommer att kosta något" (sic!). Om det inte finns några pengar för att ge svårt sjuka människor rätten till sjukpeng så går det inte att kalla förslaget för något annat än en bluff.

De nya hårdare sjukskrivningsreglerna är omänskliga, och bygger på högerns föreställning om att det i sjukförsäkringen bara fanns fuskare som inte ville jobba. Nu visar det sig att människor som var sjukskrivna faktiskt var – sjuka.

Den rödgröna oppositionen krävde på dagens möte att regeringen slutar kasta ut sjuka människor ur välfärdsförsäkringen - ett moratorium mot utförsäkring.