fredag 30 januari 2009

De hårdare sjukskrivningsreglerna spär på krisen i F-kassan

Det går inte att frikoppla krisen i F-kassan från de nya rigida reglerna i sjukförsäkringen. Regler som säger att den sjuke efter 180 dagar ska prövas mot hela arbetsmarknaden och om det finns nån form av restarbetsförmåga kvar till nån uppgift på hela arbetsmarknaden så kastas hon ut ur försäkringen - mister sin anställning och sin sjukersättning och hänvisas till socialbidragskön. Det är svårt för oss utanför att förstå vad det betyder för den enskilde sjuke, men också för den handläggare som tvingas ge beslutet - du är ute. Dina pengar dras in. Självklart ökar också detta trycket på F-kassan.

Jag får varje dag mail, brev, telefonsamtal från förtvivlade människor. Småbarnsmammor som inte fått sin föräldraförsäkring och som tvingas ta dyra sms-lån för att betala hyra. Sjuka människor som oroligt väntar på brev från F-kassan om de över huvud taget kommer att få någon ersättning längre. Personal på F-kassan som tvingas kasta ut människor ur välfärdsförsäkringen trots att de vet att det är rehabilitering och inte fattigdom som är vägen tillbaka till arbete.

Idag har jag chattat om försäkringskassan. De frågor jag fick ger en liten bild av hur det står till i moderaternas Sverige.