onsdag 8 september 2010

Jag vill vara i enrum med en moderat.

Om man sänker A-kassan så kraftigt att 87 procent av de arbetslösa får under 80 procent av sin tidigare lön, samtidigt som den som går på A-kassa är tvungen att ta ett jobb med en lön som är 10 procent under ersättningen, så leder det ofrånkomligt till att lönerna pressas. Klyftorna ökar. Eller som tankesmedjans nya rapport heter Regeringens jobbpolitik förutsätter sänkta löner. Jag tror att moderaterna fattar vad deras politik leder till, men förstår samtidigt att de inte vill tala högt om det.

Det finns ett starkt stöd för generell välfärd, jämlikhet och arbete åt alla i Sverige. Det gör det så klart svårt att få förtroende för en politik som raserar välfärden, ökar klyftorna och permanentar en hög arbetslöshet.

Det vore riktigt spännande att få sitta i enrum med ett gäng moderater och på riktigt prata om vad de har för mål med sin politik. En sån diskussion i offentligheten i Sverige är omöjlig, men jag vill bara veta. Hur stora ska löneklyftorna vara i ett moderat drömland? Vad ska den gemensamma välfärden innehålla och vad ska man köpa vid sidan av? Hur hög ska arbetslösheten ska vara för att ge billig arbetskraft? Men vi lär nog inte få svar på de här frågorna, om inte olyckan är framme och moderaterna får förnyat förtroende, men då är det redan för sent. Då har vi ett helt annat Sverige.