måndag 13 september 2010

Att få loss pengar för att sänka skatten - det var syftet med utförsäkringspolitiken.

De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar. Sa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson innan beslutet fattades.

Ibland kan det vara bra att påminna sig vad det egentliga syftet var. Nu i valrörelsen hör jag fler och fler moderater hävda att de införde stupstock i sjukförsäkringen för att hjälpa sjuka människor tillbaka till arbete. Nu var ju inte det syftet, men även om så vore så är det obegripligt. Sjuka människor blir inte friskare av att de utförsäkras - bara fattigare.

Jag vill återupprätta en anständig sjukförsäkring. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till aktivt stöd tillbaka till arbete och sjukpeng under den tid det tar.

Jag vill inte ha ett Sverige där klyftorna ökar och där ännu mer stora skattesänkningar till de rikaste betalas med ännu sämre välfärd för alla. Vem som hellst av oss kan råka ut för en olycka eller bli av med jobbet. Då vill jag att det ska finnas ett skydd för snabb omställning och som ger ekonomisk trygghet. Det håller ihop och bygger Sverige starkare.