onsdag 17 augusti 2011

Var det inte jobbskatteavdragen som skulle fixa jobben och tillväxten?

Moderaterna berättade igår att de skjuter på utlovade skatte-sänkningar; femte steget i jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt samt höjt grundavdrag för pensionärer. Hela valrörelsen byggde moderaterna på en konflikt kring skatte-sänkningar och Fredrik Reinfeldt vidhöll så sent som den 29 juni att de ändå avsåg att lägga fram ytterligare ett jobbskatteavdrag.

Att Moderaterna nu skjuter på det handlar inte om utvecklingen i världsekonomin. De hade målat in sig i ett hörn. Under sommaren blev det alltmer uppenbart att de var isolerade i sina krav på stora skattesänkningar.

De "nya moderaternas" hela ekonomiska strategi och så kallade arbetslinje bygger på just jobbskatteavdraget. Nu står de helt utan ekonomisk politik. Var det inte jobbskatteavdraget som skulle fixa jobben och tillväxten?

Jag för min del tror inte att sänkta skatter är svaret på alla frågor. För att ta Sverige vidare krävs investeringar. Investeringar i forskning, infrastruktur och bostäder, och sociala investeringar.