onsdag 11 januari 2012

Revor i välfärdsnätet och hemlöshet går hand i hand.

Igår pressenterade Socialstyrelsen en ny skrämmande rapport om hur hemlösheten i Sverige växer. Läs rapporten. Sammanlagt är det 34 000 personer som idag är hemlösa i Sverige. Av dessa är ca 400 barn. En växande grupp hemlösa är: fattiga, ensamstående kvinnor med barn, arbetslösa, asylsökande, personer med betalningsanmärkningar och överskuldsatta bland annat. Människor som av någon anledning har trampat rakt igenom det sociala skyddsnätet.

Hemlöshet är den yttersta formen av fattigdom och utanförskap. I ett välfärdssamhälle går det inte att säga att bostadsfrågan är en ”privat” fråga som marknaden ska sköta. Rätten till bostad är en grundläggande del av välfärden och vi har ett gemensamt ansvar för att alla medborgare har någonstans att bo. En väl fungerande generell välfärd med bra, billiga bostäder, arbeten, rehabilitering och bra vård är viktigt för att förebygga hemlöshet. Revor i välfärdsnätet och hemlöshet går hand i hand.

PS
På borgerliga ledarsidor raljerar man idag över att jag anser att landets regeringen bär ett ansvar för detta samhällsproblem. Men ingen raljerar över att ansvarig minister i vanlig ordning skyller ifrån sig och antyder att regeringen-Persson bär ett ansvar. Är inte det lite konstigt? Eller inte…