måndag 16 januari 2012

Under 2011 påbörjades 0 (noll) studentbostäder i Stockholm.

Idag släpper Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) en ny rapport om den akuta bostadsbristen för studenter i Stockholmsområdet. Rapporten visar att det inte byggdes en enda studentlägenhet i huvudstadsområdet under förra året. Dessutom slår den hål på myten om bortskämda studenter som bara vill bo i innerstan: En majoritet av Stockholms studenter kan tänka sig att pendla 30 minuter eller mer för att komma till sitt lärosäte. Närhet till campus och kollektivtrafik värderas av studenter högre än närhet till Stockholms innerstad.

Men inte bara av studiesociala skäl behövs det byggas bostäder. Sverige och Stockholm riskerar att förlora begåvningar och i och med det tappa i tillväx och internationell konkurrens om vi inte kommer tillrätta med bostadsbristen visar rapporten: Hela 47 procent av Stockholms studenter uppger att bostadssituationen resulterar i att de planerar att flytta till annan ort eller utomlands efter sina studier. Läs rapporten här.

Själv har jag tillbringat dagen åt att diskutera bostadspolitik och besöka byggprojekt i Sundsvall som är en del av norrland som växer. Men som skulle kunna växa så mycket mer om inte bostadsbristen hämmade utvecklingen.