tisdag 13 mars 2012

Chockhöjda hyror efter renovering.

Hälften av alla bostäder i Sverige är byggda 1950-1975. Behovet av upprustning och klimatomställning av hyresrättsbeståndet från denna tid är akut. Att ha bra lägenheter med hög och grön kvalité är ett intresse för oss alla och därför är det angeläget att renoveringar kommer igång.

Samtidigt finns ett dilemma. Om man vill få tillstånd omfattande renoveringar och samtidigt ta chansen att genomföra viktiga klimatanpassningar så blir det kostsamt. Om vi såg bostadsmarknaden som vilken annan marknad som helst och bostaden som vilken vara som helst vore det enkelt. Då är det bara att höja priset – hyran.

Nu visar Hyresgäsföreningen att detta får orimliga konsekvenser. Chockhöjda hyror och hyresgäster som tvingas flytta. HGF:s rapport visar att 70 procent av de tillfrågade fick höjd hyra i samband med ombyggnaden, men en tredjedel av dom visste inte hur stor hyreshöjningen skulle bli. Läs hela rapporten här. Se också gärna på Nyhetsmorgon klockan 7.15 imorgon bitti då jag och bostadsministern ska prata om detta.