måndag 25 juni 2012

Bluffakturornas högsäsong närmar sig.

Varje dag drabbas småföretagare i Sverige av så kallade bluffakturor, företag som skickar fakturor på något som inte är beställt, hotar med inkasso om man inte betalar och en prick i kronofogdens bok, något som riskerar att stjälpa ett litet företag. Riksdagens civilutskott uppmärksammade detta redan i vintras, men fram tills nu har regeringen valt att inte se problemets omfattning.

Med glädje såg jag i onsdags att regeringen på DN-debatt uppmärksammade småföretagarnas vardag med bluffakturor. Mer besviken blev jag när jag läste artikeln och inte hittade många korn av ansvarstagande och vilja att lösa problemet. Om detta skriver jag idag på DN-debatt.

Problemet är inte bara stort och växande, det är dessutom mer akut. När vi andra trappar ner och tar semester så trappar bluffmakarna och deras kumpander på relaterade inkassoföretag upp verksamheten. Det hade vart mycket bra om regeringen lyssnat på ett samstämmigt civilutskott redan i vintras och vidtagit åtgärder så att landets småföretagare kunde slippa ännu en sommar med oro.