onsdag 29 juli 2009

Barnfattigdomen växer

Idag startar en viktig artikelserie i Expressen om barnfattigdom. Ojämlikhet mellan barn växer och syns alltid, men på sommarlovet kan det bli extra kännbart. För många barn innebär sommarlovet resor, bad, glass, djurparksbesök och många andra upplevelser. För andra barn finns inte mycket att berätta när skolan börjar igen och sommaren ska redovisas. Det handlar om de barn som växer upp i familjer med mycket dålig ekonomi.

Vi genomgår just nu en mycket djup ekonomisk kris som i Sverige förvärras av en passiv regering som, mot alla experters inrådan, väljer att inte göra någonting. I kölvattnet av den ekonomiska krisen får nu kommunerna stora problem med ekonomin. Det drabbar redan nu skola, barnomsorg och fritidsverksamhet. Inget gör mig så upprörd som när barn får betala priset för dåliga politiska beslut.

Barndomen går inte i repris. Det som händer under uppväxtåren följer med in i vuxen ålder och påverkar människor under hela livet. I Sverige på 2000-talet borde det vara självklart att alla barn ha något roligt att berätta när skolan startar igen.