lördag 1 augusti 2009

Hafsigt, slarvigt och respektlöst.

”Det pågår ett arbete i regeringskansliet.” Så svarar regeringen rapporterna från F-kassan om att 50 000 människor riskerar att förlora rätten till sjukersättning eller sjukpenning till 2011. Samtidigt blir F-kassans handläggare nedringda av oroliga sjuka människor.

Att jag är ytterst kritisk mot regeringens förändringar i sjukförsäkringen har jag skrivit om tidigare, men det som upprör mig nu är det skamlösa i att påstå att de inte vill ha de effekter som politiken är menade att ge. Redan när lagen skrevs sa regeringen att de skulle skapa ”någon form av arbete till någon form av ersättning” som ministern uttryckte det. Men varken vi som protesterat mot förändringarna eller de sjuka som drabbas har sett något – och oron sprider sig. På samma sätt som att människor inte blir friskare av att få sin ersättning bortryckt blir människor inte friskare av att tvingas leva i oro och ovisshet.

Regeringen påstår nu (ett år efter att lagen förändrats och när människor redan börjat kastas ut ur försäkringen) att de försöker finna en lösning för att de utkastade ur sjukförsäkringen ska slippa tvingas till socialkontoret för att kunna betala hyra, dagisavgiften och köpa mat. Det är ett syniskt sätt att behandla sjuka människor som är beroende av välfärdens stöd och ett exempel på osedvanligt uselt politiskt handlag – hafsigt, slarvigt och respektlöst.