måndag 31 augusti 2009

50 000 svenskar utförsäkras. Är du nöjd Cristina Husmark Pehrsson?

- Det blir inte hårdare regler, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) till Aftonbladet idag.

Nej. Det hoppas jag verkligen. De hårdare reglerna beslutades om redan förra sommaren, och det vi nu ser är effekterna av regeringens hårdare politik.

I dag finns ungefär 70 000 svenskar med tidsbegränsad sjukersättning. Enligt Försäkringskassan kommer mer än 50 000 svenskar utförsäkras under 2010 som en följd av de hårdare reglerna.

Då det handlar om människor som vart sjuka länge så kan det inte komma som någon överraskning för socialförsäkringsministern att de finns och att de trillar ut. I stort sätt samtliga remissinstanser påtalade det när regeringen arbetade fram lagen för snart två år sedan. Sammanfattande kan man uttrycka deras åsikter som: om man nu nödvändigt vill kasta ut sjuka människor ur välfärdsförsäkringen så måste det finnas något som tar emot. Ja, ja, sa regeringen, Det ska vi nog kunna ordna till, senare. Idag säger ministern att hon har hittat på någon form av statligt socialbidrag som hon ska berätta om först om en månad.

Det duger inte! Man hafsar igenom reformer och sjösätter dem utan att tänka igenom konsekvenserna. Människor är oroliga. Att ändra i välfärdsförsäkringen är inte som att flytta runt klossar så att det passar en moderat människosyn. Det är människor av kött och blod som är beroende av klossarna.

Jag kan inte låta bli att undra om socialförsäkringsministern är nöjd nu när regelförändringarna ger den förväntade effekten.