onsdag 11 augusti 2010

Varför tjatas det om jobben hela tiden?

Valrörelsen taggas upp och vart man läser/lyssnar/ser så tjatas det om jobben, jobben och jobben. Så klart. Jobb är förutsättningen för all välfärd.

Idag har vi massarbetslöshet och det märks. Barnen blir fler i förskolegrupperna, pensionerna sjunker, vårdköerna växer, klasserna i skolan blir större, de äldre får kortare hemtjänstbesök… Så går det om man försöker spara sig ur en kris. Välfärden rämnar och arbetslösheten ligger på nära tio procent. Om man dessutom sänker skatterna med närmare 100 miljarder ökar klyftorna ytterligare. Sverige slits isär.

Det går att välja en annan väg ur en lågkonjunktur. Att bygga nya hus och klimatanpassa miljonprogrammen. Då får man både fler jobb och fler och bättre bostäder. Eller att investera i personal i välfärden. Då får man både fler jobb och bättre kvalité i skolan, vården och omsorgen. Eller att tidigarelägga infrastruktursatsningar. Då får man både fler jobb och mer och smartare kommunikationer. Så skulle jag vilja att Sverige gör. Fler jobb betyder nya möjligheter och ett Sverige som håller samman.

Jag tänker fortsätta tjata om jobben.

Och jag kommer fortsätta påminna om att Reinfeldt sa sig vilja utvärderas på valdagen utifrån hur väl han har klarat jobben. Han har ett uselt record.