fredag 30 september 2011

Väljarna straffar de som vägrar ta ansvar.

Politik är viktigt, på riktigt. Politik kan förändra. Avsaknad av demokrati och politik är en djungelns lag - den starkes rätt. Jag blir rädd när jag ser hur landets regering kapitulerar och kastar in handduken på område efter område.

Vi har en regering som vägrar ta ansvar för Sverige. En finansminister som kommenterar läget i ekonomin, men inte gör nått åt den. En utrikesminister som uttalar sig först efter det att USA och EU gjort det i varje fråga på världsscenen. En socialförsäkringsminister som ”oroas över situationen” för sjuka och utförsäkrade, men vägrar åtgärda problemen. En bostadsminister som ser hur bostadsbristen breder ut sig, och stilla väntar på att marknaden ska lösa problemen. Osv.

Det blir mer och mer tydligt att högerpolitik är att avstå från politik. Det är en liten liten klick i samhället som tjänar på det, men för de allra allra flesta av oss är demokrati bättre än djungelns lag.

Nu börjar det också synas i opinionen. Väljarna sraffar den som inte vill ta ansvar och som inte vill driva utvecklingen framåt. Tron på demokratiska lösningar är djupt förankrad i den svenska folksjälen.