torsdag 19 november 2009

Ministerns egen utredning visar att ministerns vab-intyg är bra.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson redogör idag för att föräldrar tar ut allt färre vabdagar och att det beror på de intyg regeringen infört. Hon gör det utifrån en undersökning som hon själv har tagit fram. Försäkringskassan kommer att pressentera en analys av vab-intygens effekter om bara en månad. På Försäkringskassan säger man idag att det är för tidigt att dra några slutsatser.

Men ett är säkert. Jag möter massvis med föräldrar, förskolepersonal, vänner och försäkringshandläggare som är frustrerade över det extra krånglet med vab-intyg. Föräldrar med snoriga ungar är idag de enda som måste intyga två gånger för att få ut en ersättning man har rätt till. Redan trängd personalen på förskolorna måste ägna tid åt administration istället för att vara med barnen. De lite större barnen tvingas ansvara för blanketter fram och tillbaka i samma väska som våta gympakläder och kanske nån gammal banan. Till och med handläggare på försäkringskassan ger mig signaler på att det nya intyget mest är en extra administrativ belastning.

För att stävja fusk och missbruk finns mer effektiva sätt än att dubbelkontrollera alla småbarnsföräldrar. Jag vill avskaffa vab-intygen.