onsdag 30 maj 2012

En rättslig prövning av Assange är viktig för både de kvinnor som anmält, men också den svenska rättssäkerheten.

Det är snart två år sedan Julian Assange anmäldes för våldtäckt och sexuella trakasserier i Sverige. Det vore olämpligt av mig som lagstiftare att uttala mig i skuldfrågan. Men jag tycker det är ytterst angeläget att det sker en rättslig prövning i detta uppmärksammade fall. Både för de kvinnor som anmält, men också för många andra kvinnor/tjejer.

Sexualiserat våld i alla dess former har en låg frekvens av uppklarnande. Allt för många kvinnor/tjejer tror inte att den integritetskränkning de upplevt är straffbart. Allt för få anmäler tjat-sex, att kondomen åker av fast man inte ville eller saker som är lite hårdare än man hade tänkt sig. Allt för många orkar inte anmäla han som var så snygg och som man var lite småkär i när han går över gränsen. Bland de brott som ändå anmäls är det få förundersökningar som går vidare till åtal. Och bland åtalen är det få som leder till fällande dom.

Att det nu verkar som att Assange ska utlämnas till Sverige är ett viktigt led i att upprätthålla och stärka rättssäkerheten.

AB AB Exp DN SvD