onsdag 21 april 2010

Viktigare att vara vän med moderaterna än med pensionärerna.

Sedan regeringen tillträdde har de varje budget vidgat klyftan i beskattning mellan löntagare och pensionärer så mycket att en pensionär idag betalar mer än 700 kr/mån mer i skatt än en löntagare. Jag tycker det är djupt orättfärdigt. Igår sa Kd-ledaren Hägglund (bl.a. här) att också han försvarar orättvisan. Det förvånar. Tidigare har han försökt verka som pensionärernas vän, men nu var det tydligen viktigare att visa att man är moderaternas vän.

Han motiv till straffbeskattningen är också märklig. ”Jag tycker att det finns ett legitimt skäl till att ha en viss skillnad som handlar om att den som är löntagare i regel har extra kostnader för att utföra sitt arbete”. Men hallå. Det är ju därför pensionen är mindre än lönen. Nån måtta får det väl ändå vara. Inte ska pensionärerna betala två gånger för att de inte har extraomkostnader som den som jobbar har?

Beskedet från Hägglund gör det i alla fall lättare för väljarna. Nu finns två tydliga alternativ: En enad borgerlighet som vill att pensionärer beskattas hårdare än löntagare, står mot ett rödgrönt regeringsalternativ som tycker att pension och lön ska beskattas lika och som är beredda att ta stora steg för att påbörja arbetet att sluta klyftan redan vid den första statsbudgeten efter valet.