onsdag 13 januari 2010

Jobbpolitikens haveri slår också mot pensionärerna.

Expressens ledarsida anklagar idag (S) för att inte stå upp för pensions-systemet. Sicket struntprat.

De principer som bär pensions-systemet är hållbarhet och långsiktighet. Hållbarheten får man genom att alla pengar som betalas in av oss som arbetar också betalas ut i pensioner, varken mer eller mindre. Långsiktigheten ligger i att det är en blocköverskridande överenskommelse som inte äventyras vart fjärde år. Om expressen haft intresse av att lyssna på (S) så hade de hört just detta. Så sent som förra veckan debatterade jag det i P1, lyssna här.

Däremot är jag oroad. Den havererade jobbpolitiken ger effekter också för pensionerna. Inkomsterna till systemet sjunker även nästa år, och enligt försäkringskassan är det en rak följd av jobbkrisen. För att långsiktigt värna pensionerna behövs både ett stabilt pensionssystem och en ekonomisk politik som stimulerar arbete. Det blir tydligare för varje dag att det behövs en ny jobbpolitik i Sverige – också för att värna pensionärernas ekonomi.

Dessutom tycker jag att straffbeskattningen av pensionärer är ett hån mot dom som byggt upp det här landet. Det har jag nyligen bloggat om här.