fredag 8 januari 2010

Pensionärer straffbeskattas än hårdare i år.

I veckan kommer årets pensionsbeslut ut till landets pensionärer. Då pensionssystemet är konstruerat så att allt som kommer in betalas ut – varken mer eller mindre, så har pensionsökningarna varit goda under de senaste åren, men nu ger den ekonomiska krisen effekt också i pensionerna.

Man kan hantera det faktum att pensionerna sjunker på olika sätt. Exempelvis skulle man kunna kompensera minskningen, men Regeringen Reinfeldt väljer att fortsätta att straffbeskatta landets pensionärer. I det som (jag hoppas) är moderaternas sista statsbudget så vidgar man klyftan i skatt mellan löntagare och pensionärer ytterligare. Med den nya skattetabell som började gälla för åtta dagar sedan så betalar en medelinkomstpensionär 726 kr mer i skatt varje månad jämfört med en löntagare med samma inkomst. Det är inte anständigt.

Om Sverige haft en socialdemokratisk regering hade landets pensionärer aldrig beskattats hårdare än löntagare och om vi får en rödgrön regering i höst kommer den påbörja arbetet att sluta klyftan i skatt mellan löntagare och pensionärer. Vi anser att pension är att betraktas som uppskjuten lön och ska beskattas på samma sätt som lön. I (S) skuggbudget för 2010 så tar vi ett stort steg genom att halvera klyftan.