måndag 25 maj 2009

Anmälningarna mot F-kassan ökar igen.

Nu riktar JO återigen svidande kritik mot F-kassan. Anmälningarna har ökat med 80 procent under årets första kvartal. Samtidigt som förvaltningsanslagen minskat så har regeringen belastat F-kassan med nya uppgifter. Som en tandvårdsförsäkring som inte gav vad den lovade, nya sjukskrivningsregler som kastar ut sjuka människor ur välfärdsförsäkringen, en jämställdhetsbonus som inte gav mer jämställdhet och VAB-intyg som bara gör livet krångligare för redan stressade småbarnsföräldrar.

Socialförsäkringsminister Christina Husmark-Pehrsson och regeringen är ansvarig för hur F-kassan klarar av sitt uppdrag, men hon hävdar att det ser bra ut. En liten svacka vid förra semestern, men nu går det bra med utbetalningarna.

Alla som vart i kontakt med F-kassan (eller som läst tidningen) det senaste året vet att det inte är sant. Sanningen är orimligt långa väntetider på ersättning man har rätt till. Och nu ökar alltså anmälningarna ytterligare. Det är dags för regeringen att vara regering och våga ta ansvar, inte för minns skull, eller för F-kassans skull utan för alla de människor som har rätt till ersättning, men inte får ut den i tid för att betala räkningarna.