tisdag 16 mars 2010

Man blir mörkrädd när man ser den mörkblå sjukförsäkringens effekter.

Idag rapporterat ekot om hur de som utförsäkrades vid årsskiftet inte fick möjlighet att få sin ansökan om förlängd sjukpenning prövad. Här kan du lyssna på lunchversionen av ekots inslag. Regeringen har hela tiden hävdat att den som utförsäkras ska kunna få förlängd sjukpenning om man är ”riktigt sjuk” (Bara formuleringen spär på bilden av att sjuka människor är slöa fuskare, men det är ämne för en egen debatt). Men regeringens löfte klingar idag falskt.

När 15 700 utförsäkrades 1 jan i år så fanns inget regelverk på plats för att ta emot ansökningar om förlängd sjukpenning. Den som fick besked om utförsäkring kunde för visso ansöka, men det fanns ingen möjlighet att få sin ansökan prövad innan utförsäkringen trädde i kraft. Man ställdes då inför valet att antingen ansöka om förlängd sjukpenning, vara utan ersättning och riskera att få ett nej efter tre månader utan inkomst, eller gå in i introduktions-programmet på AF för att kunna få aktivitetsstöd och "frivilligt" lämna sjukförsäkringen. Människor som även enligt regeringens rigida regler skulle ha rätt till sjukpenning utförsäkras alltså.

Om detta säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson "Skulle det vara så i slutändan att man behöver komplettera upp sin inkomst så är det ju försörjningsstöd som gäller". För andra gången på två veckor uppmanar landets socialförsäkringsminister människor som drabbas av den raserade sjukförsäkringen att gå till socialen. Förra gången skrev jag om det under rubriken Gå till socialen då, sa ministern.

Jag kommenterar dagens uppgifter också på aftonbladet.se. Andra som skriver klokt om detta är bla utredarna.nu resurs och alliansfritt