tisdag 15 september 2009

Arbete ska inte löna sig menar regeringen

En pensionär med en medelinkomst betalar idag 722 kronor högre skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst. Regeringen Reinfeldt har vid varje budget medvetet vidgat klyftan i skatt mellan löntagare och pensionärer. I dagens utspel från regeringen föreslås en sänkning av skatten för den som är garantipensionär med en knapp 100-lapp.

Dels är det ett hån mot landets pensionärer att strö småsmulor över de pensionärer som har det sämst ställt, men det är också ännu ett avsteg från arbetslinjen att bara sänka skatten för garantipensionärer.

Det svenska pensionssystemet bygger på arbetslinjen på två sätt.
1. Ju fler av oss i yrkesverksam ålder som arbetar, dess då högre blir pensionen. Beräkningarna inför nästa år visar tydligt att regeringen misslyckade jobbpolitik nu också kommer att slå mot pensionärerna.
2. Det ska löna sig att arbeta också i en högre pension – inkomstpensionen. För de som inte arbetat, av olika skäl, finns en trygghet i form av garantipension som är lägre än för den som har ett yrkesliv bakom sig.

När regeringen nu väljer att bara sänka skatten för de med garantipension så är det en tydlig signal – arbete ska inte löna sig menar regeringen.