onsdag 9 september 2009

Gemensam välfärd vs. Tokskattesänkningar

Regeringen har hitintills sänkt skatten med mer än 80 miljarder kronor, mest till de som har det bäst så klart eftersom det är den nödvändiga effekten av skattesänkningar. Samtidigt blir bristerna i välfärden som är följden av mindre gemensamma resurser allt mer tydliga för varje dag som går. Skillnaden i svensk politik fortfarande står mellan gemensam välfärd eller tokskattesänkningar.

Däremot vänder jag mig mot bilden av att det står mellan höjd eller sänkt skatt som basuneras ut i dagens mediebrus. Det har aldrig vart ett självändamål för socialdemokratin att ta ut skatt. Och varje skattekrona som tas ut måste vara motiverad och användas på ett ansvarsfullt sätt.

Men när jag ser på effekterna av regeringens politik: med nästan var tredje ung människa arbetslös, med stora uppsägningar av pedagoger och vårdpersonal, sjuka människor som kastas ut ur sjukförsäkringen, större barngrupper i förskolan, vårdköer och ökad fattigdom, så är valet för mig enkelt. Välfärden och kvalitén måste få gå före stora skattesänkningar. Det är om detta valet 2010 kommer att handla.