onsdag 30 september 2009

Livspussel och nattis.

Många föräldrars vardag präglas av den ständiga kampen mot tiden. Man ska prestera på jobbet, vara vältränad, socialt framgångsrik, ständigt uppdaterad och ha fint hemma – och samtidigt vara en närvarande och trygg förälder. Inte sällan kolliderar stress och övertid på jobbet, eller bara arbetstiderna i sig, med dagishämtning, läxläsning, matlagning, föräldramöten eller fotbollsträning. Det behöver bli lättare att få livet att gå ihop och tiden att räcka till.

Samtidigt som detta är en verklighet som de flesta an känna igen sig i är det bara fyra av tio kommuner erbjuder nattis och nu kommer rapporter om att flera kommuner också tvingas lägga ner. Det upprör mig.

Livspusselproblem handlar för de allra flesta om att få vardagen att funka och att samhällets stöd briser när det behövs, som när det behövs barnomsorg på kvällar, nätter eller helger. Regeringens prat om livspussel stannar vid att ge rabatt till de som har råd att köpa privat städhjälp, men ser inte att det behövs en modernisering och utveckling av flera delar av vårt välfärdssamhälle för att vi ska få livet att gå ihop för både mammor och pappor.