måndag 21 september 2009

Finansministern har nog läst Spara&Slösa upp och ner.

Sitter i riksdagens kammare och lyssnar på Anders Borg som pressenterar budgeten för nästa år. Han kallar det krisbudget, och motiverar regeringens lama hantering av den ekonomiska krisen med att pengarna behövs nu.

Det beror ju lite på vad man vill.

Om man vill värna jobb och välfärd så måste man reagera när krisen kommer. Regeringen valde att inte göra det, utan låta krisen slå ut jobb och slå in i välfärden. Nu går vi mot en arbetslöshet på över 11 procent och kraftiga neddragningar i skola, vård och omsorg. Krisen är inte skapad av regeringen Reinfeldt, men det är en svensk regerings ansvar att föra en politik för att Sverige ska komma bättre ut ur krisen genom en expansiv ekonomisk politik.

Om man vill använda statens finanser som en del i valrörelsen är det nog en klok, om än cynisk, politik. Att inte använda de gemensamma resurserna till att stävja effekterna av den ekonomiska krisen, utan istället fortsätta att sänka skatten för de som tjänar bäst. Ja, då förstår jag Borgs motivering om att pengarna behövs nu – för att kunna lägga en valbudget.

Randanmärkning: Borg pratar i sitt huvudanförande avgjort mer om S-politik än om vad regeringen vill.