fredag 4 september 2009

Regeringen väcker fler frågor än vad de ger svar

I en utspelsartikel presenterar den moderatledda regeringen idag sin lösning för de som försäkras ut ur sjukförsäkringen. Men för den som oroas för sin framtid ställer utspelet med frågor än vad det ger svar.

Regeringen slutar inte att utförsäkra människor från sjukförsäkringen. Man slussar bara runt dem till en annan plats. Man pratar fint om rehabiliteringsinsater, men i själva verket har man dragit ner på resurserna till både arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Hela sjukförsäkringsreformen är hafsigt hanterad. Först genomför regeringen ett reglerverk på rekordsnabb tid som kastar sjuka människor rakt ut ur trygghetsförsäkringen och direkt in i ett utanförskap. Nu tänker man plockar tillbaka folk igen, ger någon annan ansvaret och dessutom med ett sämre stöd och en lägre ersättning.

Det är helt uppenbart att regeringen inte har kontroll över situationen och att deras utspel idag väcker fler frågor än svar. Det går inte att tolka som något annat än en panikåtgärd när regeringen såg att deras politik inte fungerade – folk blev inte friskare av att man puttar ut dom ur sjukförsäkringen.