lördag 12 september 2009

Att kasta ut folk ur sjukförsäkringen betyder inte att de försvinner.

Regeringen har ändrat reglerna för sjukskrivningar med det uttalade syftet att minska kostnaderna för sjukskrivning – inte stödja människor tillbaka i arbete. Regeringen gjorde det lätt för sig genom att helt enkelt sätta in ett ”bäst före datum”, som betyder att hur sjuk du än är så kan du förbruka din sista dag i sjukförsäkringen. Samtidigt har resurser till rehabilitering minskat kraftigt.

Detta väljer regeringen istället för att ta sjukskrivningsproblematiken på allvar. Det fanns stora brister redan innan den moderatledda regeringen rullade in med bulldozer. Med aktivt stöd, rehabilitering och en trygg välfärdsförsäkring kan fler människor få möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet, med allt vad det innebär.

Nu ser vi effekterna av utkastningspolitiken. Om regeringen hade hoppats att de människor som kastas ut ur välfärdsförsäkringen skulle försvinna som en skugga i utanförskapet så hade man fel. De finns. De syns. Och så länge de inte får stöd till arbete och egen försörjning så kommer dessa människor att komma tillbaka på andra kostnadskonton.